Projecten met de Virtoria GevelGroenbak

De bak die de basis vormt voor het Vortoria GevelGroen systeem is ca. 15 jaar geleden ontwikkeld en vervolgens toegapast in diverse projecten. Daarmee is door de fabrikant een prachtige ervaring opgedaan met de bakken, de beplanting en het bewateren en bemesten. Virtoria is op deze solide basis verder gegaan met de engineering van de ophanging, het groeimedium, optimalisatie van het bewateringssysteem en verdere opties voor beplanting. Deze al vroegtijdig gerealiseerde projecten laten nog steeds een heel goede ontwikkeling zien en tonen aan dat het systeem consistent is voor vele jaren.

Projectdetails

Opdrachtgever
Diversen in de regio Rotterdam
Omvang
10-500 m2
Realisatie
2005-2015

Beplanting in allerlei varianten

In de vroege projecten is een grote variatie aan beplanting toegepast. Op basis daarvan is een selectie gemaakt van succesvolle soorten in diverse omstandigheden. De bewatering en bemesting is door de opgedane ervaringen nu verder doorontwikkeld. Deze wordt aangepast op de specifieke omstandigheden per plek en de wensen van de opdrachtgever. Een belangrijke ervaring is dat het Virtoria systeem niet afhankelijk een permanent stromend watersysteem, maar dat er op basis van de omstandigheden een optimale interval kan worden gekozen. Daardoor de kwetsbaarheid bij uitval minimaal. Ook is het waterverbruik c.q. verlies substantieel lager als bij systemen met een minimaal substraatvolume. Dat geldt ook voor de bemesting. Ee belangrijk duurzaamheidsvoordeel dus en tegelijk belangrijk voor door beheerskosten.

Eerste proefproject met extensieve heesters

Bij de fabrikant van de bakken is het syteem gevuld met een ‘extreem’sortiment van extensieve heesters. Bijzonder om te zien dat deze beplanting na 15 jaar, met een minimum aan verzorging en bewatering nog steeds uitbundig groen is. Er is een selecte groep heesters over gebleven, die aantonen dat hier mooie opties liggen voor het grootschaliger toerpassen van heesters.